Tom Vegar Kiil (45)
Tom Vegar er sjarkfisker, oppvokst og bosatt i Rotsund. Han er Nord-Troms regionens representant til styret i Troms og Finnmark SV / SG, og er landsstyremedlem i Norges Kystfiskarlag. Tom Vegar har vært medlem i Nordreisa SV i to år, og er ny i lokalpolitikken. Han er svært engasjert innen fiskeri, bærekraft og teknologi. Kommunalt er hans hovedfokus miljø, næringsutvikling og bruk av teknologi for å tilby gode og desentraliserte tjenester til innbyggerne innen alle fagfelt.
«Jeg vil fronte en satsing i kommunen hvor miljøutvikling står i fokus. Vi skal bruke de naturgitte ressursene til lokal og regional miljøsatsing. På infrastruktur må vi bygge fellesskapsfølelsen og bidra til interkommunalt samarbeid gjennom å effektivt bruke den kompetanse og infrastruktur som ligger i de enkelte kommuner. Vi må bli bedre på interkommunale samarbeid.
Vi må slutte med løsninger hvor vi sparer på tusenlapper mens millionene sitter løst. Derfor er jeg imot dypvannskai og industriområde på Hjellnes (Sokkelvik). Det finnes kaier nok i Nord-Troms. La oss bruke noen tusenlapper på å leie tjenester fra våre naboer fremfor å bruke millioner på å konkurrere med de samme naboenes fasiliteter.
I dagens teknologisamfunn ligger ubegrensede muligheter for desentraliserte tjenester. Video kan brukes som alternativ til tidkrevende og kostbare reiser til møter eller konsultasjoner. Distriktsmedisinsk senter på Sonjatun helsesenter er et godt eksempel, og en god begynnelse på dette.
Vi må ha et tydelig næringsfokus. Nøkkelen til effektivt og godt miljøarbeid er å få næringsaktørene med på laget, og bruke og videreutvikle den kompetansen næringslivet besitter. De selskapene hvor kommunen har eierskap vil være en nøkkel i dette prosjektet. Vi kan bidra nasjonalt gjennom å utvikle løsninger lokalt.
Klimanøytral energi er fremtiden, men vi kan ikke samtidig ofre fauna og lokalmiljø ukritisk.
Jeg vil derfor jobbe for at kommunen blant annet skal legge til rette for at områder i kommunen kan tilgjengeliggjøres for utslippsfrie fiskeoppdrett, hvor biologisk avfall brukes til biogassproduksjon. Vi kan ikke fortsette ødslingen med næringssalter i fjordene – vi må ta vare på verdien som ligger i ressurser som biologisk avfall.
Vi må bruke mer av overskuddet i de kommunalt eide selskapene til videre bygging av disse med fokus på miljø. Jeg tenker herunder at vannkraften optimaliseres ved å bruke mer effektive turbiner, og at avfallshåndteringen utvikles mot biogassproduksjon. Det gir miljøgevinst og vil samtidig øke våre framtidige inntekter! «